Χωρίς μεσάζοντες

4η Άμεση Διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες – από όλους για όλους

Με επιτυχία διεξήχθη στις 3/3/13, η «4η Άμεση διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες – από όλους για όλους» που διοργάνωσε η επιτροπή κατοίκων κέντρου στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς.

Την Κυριακή η Επιτροπή κατοίκων κέντρου έδωσε τρόφιμα με τη συνδρομή των αλληλέγγυων παραγωγών σε 8 οικογένειες που δυστυχώς διανύουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της ζωής τους έχοντας πρόβλημα επιβίωσης.
Την κίνηση αυτή είχε αποφασίσει η επιτροπή στη συνέλευση της στις 27/2/13.
Τα ονόματα των οικογενειών και τα στοιχεία είναι σε θέση να δώσουν τα μέλη της επιτροπής.

Ευχαριστούμε εμείς όλοι αλλά και εκ μέρους των οικογενειών, όλους τους παραγωγούς που μας βοήθησαν να προχωρήσουμε και τούτη τη φορά στην αλληλέγγυα αυτή κίνηση.
Στις προηγούμενες αγορές άμεση διάθεσης του κέντρου, τρόφιμα είχαν δοθεί εκ μέρους της επιτροπής στη ΒΙΟ.ΜΕ., στο ΑΡΣΙΣ και στο ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας και με τον αγώνα μας, την αντίστασή μας και με τις δράσεις μας θα αλλάξουμε την κατάσταση που βιώνουμε.

Μας ενώνει η αντίθεση στα μνημονιακά μέτρα που επιβάλλουν εδώ και 3 χρόνια οι κυβερνήσεις και η τρόικα εξοντώνοντας τον κόσμο της εργασίας αλλά και η διάθεση για αντίσταση, αυτοοργάνωση και ανυπακοή. Κομμάτι αυτού του αγώνα είναι και οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να μπορέσουμε όλοι εμείς, οι μη προνομιούχοι, να φτιάξουμε οι ίδιοι τις δομές και τις βάσεις για να αντιπαλέψουμε την κατάσταση αυτή.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου βρίσκεται κάθε Τετάρτη στις 7 μμ στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51)

Επικοινωνία: τηλ. 6909 870976

www.katoikoikentrouthess.wordpress.com

katoikoikentrouthess@gmail.com

Συνέντευξη τύπου από την επιτροπή κατοίκων κέντρου, το ανοιχτό δίκτυο και εκπρόσωπο παραγωγών

http://www.alterthess.gr/content/ap-oloys-gia-oloys-xoris-mesazontes#.UTdLzgm2jx0.gmail

Αγορά χωρίς μεσάζοντες – από όλους για όλους
Δίκαιες τιμές σε ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα

Κυριακή πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου αλλά και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η Επιτροπή κατοίκων κέντρου διοργανώνει μια μικρή λαϊκή διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Όχι γιατί τα προϊόντα είναι διαφορετικά από αυτά που προσφέρονται στις κλασσικές λαϊκές αλλά γιατί ο σκοπός της δράσης αυτής διαφέρει. Αυτό που ενώνει τα μέλη της επιτροπής κατοίκων, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές είναι τόσο μια προσπάθεια συλλογικής αντιμετώπισης της φτώχειας όσο και η δημιουργία μιας διαφορετικής σχέσης μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. Μια σχέση χωρίς μεσάζοντες.

H αλληλεγγύη είναι μονόδρομος

Στην πλατεία της αρχαίας Ρωμαϊκής αγοράς έχει πολύ κόσμο αυτήν την Κυριακή, ανακοινώσεις για άλλες αλληλέγγυες κινήσεις και πράξεις αντίστασης μέσα στην πόλη διακόπτουν τα τραγούδια που ακούγονται από τα μεγάφωνα και σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου. Αυτή η Κυριακή «χωρίς μεσάζοντες» είναι διαφορετική από τις άλλες για τους κατοίκους της επιτροπής του Κέντρου και όχι τυχαία μετά από όσα έχουν συμβεί το περασμένο διάστημα και αφορούν μια ιδιότυπη καταστολή των λαϊκών αυτών εκ μέρους των δημοτικών αρχών .

Η προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος χωρίς μεσάζοντες εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της τρόικας για περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

IMG_3228_resize

IMG_3274_resize

IMG_3259_resize

IMG_3233_resize

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

3η διάθεση ειδών διατροφής «Χωρίς Μεσάζοντες – Από Όλους για Όλους»

Η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου ευχαριστεί τους πολίτες και παραγωγούς που συμμετείχαν στην 3η διάθεση ειδών διατροφής «Χωρίς Μεσάζοντες – Από Όλους για Όλους» την Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Η ανταπόκριση των κατοίκων του Κέντρου που γέμισαν την Πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς επί 6 ώρες μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας και αποδεικνύει ότι όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε τις δομές και τις βάσεις ώστε να αντισταθούμε στην κοινωνική καταστροφή των Μνημονίων και  να αυτοοργανώσουμε την καθημερινότητά μας.

Η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου καταγγέλλει την προκλητική έφοδο υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και τις απειλές τους για μηνύσεις σε μέλη της Επιτροπής μετά από ανώνυμη καταγγελία (από ποιόν και γιατί άραγε;) ότι ο χώρος δήθεν «είχε καταληφθεί χωρίς σχετική άδεια από το Δήμο». Μετά την έντονη αποδοκιμασία από τον κόσμο που παρευρισκόταν εκείνη την ώρα και την παρέμβαση δημοτικών συμβούλων που επιβεβαίωσαν ότι το δημοτικό συμβούλιο προφορικά είχε εγκρίνει τη σχετική αίτησή μας, οι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν, αφού πρώτα κατέγραψαν παράνομα σε προσωπικό μπλοκάκι – και όχι σε επίσημο έγγραφο, όπως οφείλει η ΕΛ.ΑΣ. και ούτε καν έχει δικαίωμα η Δημοτική Αστυνομία! – τα στοιχεία ταυτότητας ενός μέλους της Επιτροπής μας.

Οι προσπάθειες τρομοκράτησης του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», που πρόσφατα σημειώθηκαν επίσης σε Θέρμη και Καλαμαριά, δεν μας τρομάζουν! Όσοι αντιτίθενται στις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και κρύβονται πίσω από ανώνυμες καταγγελίες μάλλον έχουν διαλέξει πλευρά. Η Επιτροπή μας θα συνεχίσει την αντίσταση και ανυπακοή στη μνημονιακή βαρβαρότητα και καλεί όλους τους κατοίκους του Κέντρου να πλαισιώσουν τη δράση της ώστε όλοι μαζί να κάνουμε τα πράγματα να πάνε αλλιώς!

Η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου βρίσκεται κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ.     στην ΕΔΟΘ (Προξ. Κορομηλά 51)

Επικοινωνία: www.katoikoikentrouthess.wordpress.com

katoikoikentrouthess@gmail.com και στο 6909870976

Διακήρυξη αρχών του κινήματος απευθείας διάθεσης προϊόντων στη Θεσσαλονίκη

Συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, μεμονωμένοι παραγωγοί και ομάδες παραγωγών που όλο αυτό το διάστημα ενεργοποιούμαστε σε κινήσεις απευθείας διάθεσης προϊόντων, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό και αυτόνομο τρόπο, ολοκληρώσαμε ένα κύκλο διαβούλευσης.

Η διαβούλευση αυτή με πνεύμα αλληλοκατανόησης κατέληξε σε μια γενική συμφωνία αρχών, ώστε να πετύχουμε στο μέλλον τη μεταξύ μας δικτύωση, τους στόχους, τους τρόπους και τη συνεργασία στο ζήτημα της παραγωγής και της διανομής τροφής και προϊόντων.

            Οι αρχές μας:

  1. Το κίνημα άμεσης διάθεσης λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς εξαρτήσεις από κράτος, ιδιωτικές εταιρείες και κόμματα. Δημιουργεί δικές του αυτόνομες δομές και τις θεσμίζει, αξιοποιώντας το υπάρχον νομικό/θεσμικό πλαίσιο, αμφισβητώντας το όπου αυτό είναι άδικο και διεκδικώντας την αλλαγή του προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δομών και λειτουργιών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας
  2. Το κίνημα λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, προωθώντας το συνεργατισμό στις σχέσεις παραγωγών – καταναλωτών, καθώς και στις μορφές οργάνωσής τους (αγροτικοί και μεταποιητικοί συνεταιρισμοί, καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μικροί παραγωγοί, αυτοαπασχολούμενοι, αυτόνομες μικρές μονάδες, ομάδες παραγωγών, αυτόνομες αγορές παραγωγών κ.α.)
  3. Το κίνημα στηρίζεται σε σχέσεις αμοιβαιότητας, αμεσότητας, εγγύτητας και εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών
  4. Το κίνημα διακινεί ποιοτικά – ασφαλή προϊόντα. Αξιοποιεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ελέγχου με προοπτική τον αυτοέλεγχο με διαδικασίες που θα διαμορφώσει το ίδιο το κίνημα, μέσα και από την άμεση σχέση και συνεργασία με τους παραγωγούς και με βάση επιστημονικές μεθόδους αμοιβαία αποδεκτές
  5. Το κίνημα άμεσης διάθεσης δίνει προτεραιότητα στην τοπικότητα των παραγόμενων προϊόντων στην κατεύθυνση της αυτάρκειας και της διατροφικής κυριαρχίας. Επιπλέον, ο προσανατολισμός στην τοπικότητα βοηθάει την κοινοτική αντίληψη, την απομεγέθυνση, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τη μείωση της ανεργίας και την προστασία του περιβάλλοντος
  6. Το κίνημα δεν αποδέχεται τις τιμές που διαμορφώνονται μέσα από την κυρίαρχη λειτουργία της αγοράς. Επιδιώκει τη διαμόρφωση μίας δίκαιης τιμής στην οποία μπορεί να συμβάλει η ανάπτυξη του κινήματος συνεργασίας των καταναλωτών και η σχέση του με το αντίστοιχο συνεργατικό κίνημα των παραγωγών, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση παραγωγών, εργαζόμενων και καταναλωτών
  7. Το κίνημα άμεσης διάθεσης δεν συνεργάζεται και αποκλείει:
  • Όσους, έξω από την παραγωγική διαδικασία, παρεμβαίνουν και μεσολαβούν, κερδοσκοπώντας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών
  • Όσους απειλούν με τη δραστηριότητά τους τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
  • Όσους παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και προσβάλλουν την προσωπικότητα των εργαζομένων

8. Το κίνημα άμεσης διάθεσης δεν είναι εγχείρημα φιλανθρωπίας ή ελεημοσύνης.

     Είναι κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης.

3η Διάθεση ειδών διατροφής χωρίς μεσάζοντες

Σας ενημερώνουμε ότι διοργανώνεται για τρίτη φορά η αγορά τροφίμων χωρίς μεσάζοντες στις 27 Ιανουαρίου 2013 από τις 9 πμ έως τις 4 μμ, στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς (πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου, Αριστοτέλους & Εγνατία).

Θα υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών και πολλοί παραγωγοί.  Θα ενημερώσουμε σύντομα για τα είδη και τις τιμές των προϊόντων.

Σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε στην επόμενες συναντήσεις της επιτροπής και ζητούμε να συνδράμετε με τις προτάσεις, τις ιδέες σας, τους προβληματισμούς και τις δράσεις σας πάνω σε ό,τι θα μπορούσε να απασχολεί την καθημερινότητα των κατοίκων του Κέντρου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μετά από 3 έτη  μνημονιακής πολιτικής.

Σας περιμένουμε αύριο Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013,  στις 19.00 στην ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51 (4ος όροφος).

2η Διάθεση ειδών διατροφής χωρίς μεσάζοντες

afisa

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αποφασίσει προχωράει σε διάθεση προϊόντων απ’ ευθείας από τους παραγωγούς, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, προς όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Η παραλαβή των παραγγελιών θα γίνει 16 Δεκεμβρίου 10-12 το πρωί, στο άγαλμα του Βενιζέλου, πλατεία Αριστοτέλους

1η Διάθεση ειδών διατροφής «Χωρίς Μεσάζοντες»

POSTED ON DECEMBER 6, 2012

ImageΦίλες και φίλοι,

Η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου Θεσσαλονίκης σας ευχαριστεί θερμά για την παρουσία σας, τη συμμετοχή σας και τη συνεισφορά σας στην 1η Διάθεση ειδών διατροφής «Χωρίς Μεσάζοντες», η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 11 Νοεμβρίου 2012, στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς (άγαλμα Βενιζέλου)

Η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου γεννήθηκε πριν ένα περίπου χρόνο από την αγωνία των πολιτών της περιοχής να βρουν τρόπο αντίστασης στην ισοπεδωτική πολιτική της 1ης μνημονιακής κυβέρνησης και συγκεκριμένα πώς να αντιδράσουν στην επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ του γνωστού «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι συζητήσεις, οι προβληματισμοί, οι δράσεις και η αλληλεπίδραση με άλλες Επιτροπές και Πρωτοβουλίες κατοίκων αλλά και η επιμονή των διαδοχικών κυβερνήσεων στην με κάθε τρόπο επιβολή των συμφερόντων των δανειστών της χώρας και των εγχώριων συνεργατών τους πάνω σ’ ολόκληρο σχεδόν το σώμα της ελληνικής κοινωνίας, καταπατώντας κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, διεύρυναν την οπτική και το πλαίσιο δράσης μας.

Σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε στις επόμενες συναντήσεις της επιτροπής και ζητούμε να συνδράμετε με τις προτάσεις, τις ιδέες σας, τους προβληματισμούς και τις δράσεις σας πάνω σε ό,τι θα μπορούσε να απασχολεί την καθημερινότητα των κατοίκων του Κέντρου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μετά από 3 έτη μνημονιακής πολιτικής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s